8 Tips om Stressvrij de Kerstdagen Door te Komen
19 december 2023 
in Tips

8 Tips om Stressvrij de Kerstdagen Door te Komen

De feestdagen staan voor de deur en dat betekent gezelligheid, warmte en samenzijn. 

Tenminste, dat is wat we willen, maar te vaak is het niet het geval. 

Met deze tips kom jij wél op een leuke manier de kerst door.

1. Accepteer wat is en neem het zoals het komt

Eén van de belangrijkste dingen is om realistische verwachtingen te stellen. Probeer niet alles perfect te doen en accepteer dat het soms gewoon niet lukt om alles af te krijgen. Als het niet gaat zoals het moet dan moet het maar zoals het gaat. Of, om met de woorden van Jonas Jonasson (de 100 jarige man die uit het raam klom en verdween - filmtip), te spreken: 

“Det är som det är och det blir som det blir”.

Hierin kunnen we ook leren van de vogels. Die nemen het zoals het komt. Stormt het? Dan houden ze zich koest en wachten rustig af. Ze passen zich aan de omstandigheden aan en accepteren het zoals het is.

En moet je toch last minute nog iets doen of halen? Stel je er op in dat het druk is in de winkels en winkelstraten. En geniet er alsnog van. Zie het niet als druk, maar als supergezellig. 

Als je dan toch nog naar de winkel gaat dan geef ik je deze tip: 

In Zutphen kun je superleuk winkelen én je hebt daar de winkels van Geluksvogels: Geluksvogels Optiek en Outdoor én Geluksvogels Thuis en Cadeau. Superleuke winkels. Een soort snoepwinkel voor natuurliefhebbers. En je kunt er ook verrekijkers en telescopen testen. Bijvoorbeeld van het merk KOWA. Ik zelf help zaterdag de hele dag mee bij Geluksvogels. 

Dus kom vooral gezellig langs!

geluksvogels Zutphen

2. Delegeer taken

Je hoeft niet alles alleen te doen. Delegeer taken aan familieleden of vrienden. Maak van kerst een gezamenlijk project, zodat iedereen betrokken is bij de voorbereidingen. Samenwerken verlicht de last en zorgt voor een gezellige sfeer.

3. Simpel maar smaakvol koken (bij voorkeur zonder dierenleed)

Voorkom stress in de keuken door te kiezen voor eenvoudige recepten. Kies gerechten die je deels van tevoren kunt bereiden of die weinig last-minute aandacht nodig hebben. Zo kun je zelf ook ontspannen genieten van het diner.

En kies eens voor een maaltijd zonder vlees of vis. 

Dat is ook nog een stuk beter voor het milieu en biodiversiteit. En dus voor de vogels. Wist je dat voor de ‘productie’ (raar woord in deze setting) van Noorse zalm het voedsel van wilde pinguïns wordt gebruikt? Waardoor de pinguïns verhongeren! De pinguïns eten allerlei kleine visjes en die worden weggevist door grote vissersschepen en vervolgens gebruikt als voer voor de zalm die je in de supermarkt kunt kopen. Dat smaakt toch niet zo lekker met die wetenschap. 

Sowieso wil ik je de overweging meegeven om helemaal geen vlees en vis meer te gaan eten, maar daarover na de kerst meer.

4. Focus op het samenzijn

Herinner jezelf eraan dat kerst draait om samenzijn en genieten van elkaars gezelschap. Laat perfectionisme los en concentreer je op de waardevolle momenten met je dierbaren. 

En ga bij voorkeur alleen naar mensen die de moeite waard zijn.

Mensen spel spelen

5. Bewaak je grenzen

Wees niet bang om nee te zeggen. Voel je niet verplicht. Als je ergens zoveel stress van krijgt ga dan eens niet. Zeg nee! Op een respectvolle manier. Het is belangrijk om je eigen grenzen te respecteren.

6. Plan ontspanningsmomenten in

Plan bewust momenten van ontspanning in tijdens de kerstdagen. Ga vogels kijken, doe een meditatie of een ademhalingsoefening. De 4-7-8 ademhaling kan je hier bij helpen. Dit is één van de BIRD-tools die ik toepas tijdens mijn coaching en workshops. Klik hier voor de uitleg (link naar YouTube).

7. Zorg voor voldoende slaap en eet gezond

Slaap is belangrijk voor je gezondheid en kan je helpen om de stress te verminderen. Zorg ervoor dat je elke nacht voldoende slaap krijgt. Gezond eten kan je helpen om je energieniveau op peil te houden en de stress te verminderen. 

Probeer ook eens minder of helemaal geen alcohol te drinken. 

Dan voel je je fitter.

geen alcohol tijdens de kerst

8. Reflecteer en waardeer

Neem de tijd om te reflecteren op de ware betekenis van kerst. Waardeer de kleine dingen en wees dankbaar voor wat je hebt. Dit zal je helpen om alles in perspectief te plaatsen en te genieten van de essentie van de feestdagen.

Ook hier kunnen we leren van de vogels. 

Neem bijvoorbeeld de Bosuil. Bosuilen kunnen uren op dezelfde plek in hun vaste boomholte zitten. Daar overpeinzen ze de vragen van het leven, zo lijkt het wel. De Bosuil staat symbool voor reflectie. Je niet gek laten maken, goed nadenken over dingen in jouw leven. De kerstperiode is daar een hele goede tijd voor. Bedenk van tevoren hoe je momenten van stilte en innerlijke rust in je dagelijks leven kunt inbouwen.

Bosuil zit in holte te reflecteren

Met deze tips kun je de kerst hopelijk stressvrij beleven met liefde en warmte.

Met mensen om wie je écht geeft.

Dat gun ik jou van harte!

Fijne feestdagen!

Over de schrijver
Reactie plaatsen